Kociołki węgierskie, były w węgierskich pałacach i zamkach głównym naczyniem do gotowania. W każdym domu bogatych możnowładców znajdowały się miedziane kociołki. Wykonywane są one od setek lat z najwyższej jakości miedzi, dzięki czemu są bardzo trwałe. Miedziane garnki, kociołki najczęściej są używane w gastronomii i cukiernictwie, ponieważ gotowane w nich potrawy zachowują swój właściwy smak. W kociołkach gotuje się tradycyjne węgierskie potrawy, takie jak zupa gulaszowa, zupa rybna, gulasz, porkolt, leczo. Równie udane są polskie specjały, bigos, a nawet rosół. W kociołku przygotowywane są także przetwory z owoców, marmolady, konfitury. Dania przygotowywane w tym naczyniu mają swoisty smak. Gotowanie nad ogniem jest idealnym sposobem na spędzenie z rodziną weekendów. Podczas wypraw pieszych, spływów kajakowych i innych form aktywnego wypoczynku, używając kociołka zawsze można przyrządzić sobie ciepłe posiłki, zastępując nimi mięsne konserwy.