Mieszanka przyprawowa nadaje kark wce doskonały smak i aromat, posypane przyprawą mięso zyskuje także piękny dekoracyjny wygląd. Spos b użycia: Kark wkę natrzyj przyprawą, odstaw do lod wki, do zamarynowania na kilka godzin. Tak przygotowaną kark wkę obsmaż na patelni, piecz kolejne 50 minut w naczyiu żaroodpornym pod przykryciem. Tak upieczona kark wka na pewno będzie aromatyczna i soczysta. Skład: cebula*, papryka słodka*, tymianek*, marchew*, pietruszka korzeń*, pietruszka natka*, czosnek*, majeranek*,
Przyprawa wykonana na bazie dzikich zi ł, doskonale nadająca się do r żnego rodzaju potraw. Skład: macierzanka ziele*, czosnek niedźwiedzi*, lebiodka*, bluszczyk ziele*, chrzan korzeń*, kminek*, jałowiec owoc*, pączki topoli*, mięta dzika liść*, krwawnik kwiat*, kocanka kwiat*,*produkt rolnictwa ekologicznego Opakowanie: 40 g
Według literatury zielarskiej korzeń biedrzeńca może działać korzystnie na g rne drogi oddechowe. Spos b użycia: Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie. Skład: korzeń biedrzeńca* 100% *produkt rolnictwa ekologicznego Opakowanie: 25g
Ekologiczna pasta warzywna z kalarepą to doskonały dodatek do kanapek, makaron w i potraw mięsnych czy ryżu. Świetnie komponuje się r wnież z daniami z grilla. Skład: kalarepa*38,3%, papryka czerwona*, cebula*, pomidor*, cukier trzcinowy*, papryka ostra*, czosnek*, s l morska, ocet*, oregano*, bazylia*,*produkt rolnictwa ekologicznego Opakowanie: 240 g
Najcenniejszą częścią rośliny wykorzystywaną do przygotowania napar w jest ż łtawy korzeń , kt ry zawiera wielocukry. Traganek jest często por wnywany do jeż wki, ponieważ wspomaga niszczyć bakterie atakujące przy pierwszych objawach infekcji dr g oddechowych. Korzeń traganka w postaci herbatki można stosować profilaktycznie, jako środek zapobiegający nawracaniu infekcjom. Skład: korzeń traganka 100% Opakowanie: 50 g
Herbatka z kwiatu wrzosu zwiększa wydzielanie moczu, działa bakteriobójczo w drogach moczowych, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie.
Herbatka z kwiatu lipy ze względu na swoje właściwości polecana jako środek napotny przy podwyższonej temperaturze.
Herbatka ekologiczna z kwiatu jasnoty białej, która polecana jest przy stanach zapalnych błon śluzowych, górnych dróg oddechowych, dróg rodnych oraz jako środek regenerujący nabłonek.
Liście borówki czernicy, dzięki zawartości garbników, skutecznie wspomagają przy biegunkach i nieżytach jelit.
Herbatka z kocanki stosowana w chorobach wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych jako środek rozkurczający mięśnie gładkie jelit i dróg żółciowych.
Herbatka ekologiczna z liściem brzozy stosowana w chorobach nerek i dróg moczowych, w obrzękach na tle niedomogi sercowo-nerkowej - jako środek moczopędny.
Herbatka jest doskonałym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego. Polecamy ją szczególnie przy skłonnościach do zaparć. Herbatkę najlepiej jest podgotować 2-3 minuty, pić wieczorem. Skład:owoc bzu czarnego, jarzębiny liść babki, jeżyny, dzikiej mięty, pokrzywy ziele lnicy, janowca, cykorii w różnych proporcjach
Papryka ostra nadaje potrawom szczególnie pikantny smak. Dodaje się jej w niewielkich ilościach do gulaszu, mięs, ryb, zup, potraw jarzynowych i sosów. W kuchni Meksyku stanowi jeden z głównych składników.
PAPRYKA SŁODKA mielonaDodaje się jej w niewielkich ilościach do gulaszu, sznycli, pieczeni, mięsa z rusztu. Przyprawiamy nią zupy jarzynowe, drób, sosy, potrawy z jaj i białęgo sera.
Przyprawa powszechnie stosowana do zup, mięs, marynat, wędlin, nadaje się do przyprawiania surówek warzywnych.