SKŁADNIKI Herbata Oolong* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISHerbata Oolong, nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Herbata Oolong jest znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka, o nutach słodkawych, a nawet owocowych. Cechuje ją także wysoka zawartość tanin oraz
SKŁADNIKIherbata Assam 100 %* (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Aby otrzymać mocny, wyrazisty napar, zaleca się wsypać 1 łyżeczkę herbaty assam do filiżanki o pojemności 200 ml. Następnie zalać liście gorącą ale nie wrzącą wodą - najlepiej o temperaturze 95-96 stopni C. Napar parzyć pod przykryciem około 3 minuty, a następnie odcedzić. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscu.
Natura każe nam dążyć do siły i odporności. To podstawowe elementy, pozwalające nam przetrwać – czyli być zdrowymi i prawidłowo funkcjonować na co dzień. Bardzo istotna w tych dążeniach jest aktywność fizyczna, aby zaś sport przynosił radość i spełniał swoją rolę, potrzebujemy KONDYCJI! To właśnie jej budowanie, wzmacnianie i rozwijanie przynosi mnóstwo satysfakcji i daje nam wymierne efekty treningów, pozwala sięgać coraz dalej i wyżej ustawiać sobie poprzeczkę. To kondycja i jej budowanie sprawiają, że
Ruch kształtuje mięśnie, wzmacnia serce i płuca, wyostrza zmysły i polepsza nastrój. Pozwala zamienić tkankę tłuszczową na masę mięśniową. Z czasem, regularna aktywność fizyczna prowadzi do poprawy wytrzymałości i pojawienia się perfekcyjnej sylwetki, zdrowego ciała. Aby przyspieszyć ten proces, należy zapewnić organizmowi – poza odpowiednią dawką ruchu – prawidłowe i pełnowartościowe odżywianie. Takie, które dostarczy mu substancji koniecznych do utrzymania odpowiedniego poziomu energii oraz pozwoli budo
Zdrowy tryb życia kojarzy nam się przede wszystkim z dwoma elementami – z aktywnością fizyczną i racjonalnym żywieniem. Zarówno ruch, jak i odpowiednia dieta są niezmiernie istotne, ale jeśli w pełni chcemy zadbać o zdrowie oraz kondycję organizmu, musimy pamiętać o REGENERACJI! Nie tylko daje ona odpocząć, ale przede wszystkim – pozwala tkankom na odbudowę i prawidłowe odżywienie każdej komórki. Taki odpoczynek po treningu jest kluczowy, aby zobaczyć efekty pracy nad swoim ciałem. Nawet średnio intensywn
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny – w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego k
Dlaczego DETOX jest tak istotny? Organizm magazynuje toksyny w komórkach tłuszczowych. Podczas podejmowanej aktywności fizycznej i stopniowej utraty tkanki tłuszczowej – na rzecz pięknie wyrzeźbionych mięśni – toksyny skumulowane w komórkach tłuszczowych ponownie wracają do układu krążenia. Ten proces może niekiedy powodować pogorszenie się samopoczucia, zmęczenie, a w skrajnych przypadkach nawet osłabienie, zawroty i bóle głowy oraz mdłości – są to objawy zatrucia. Aby w tym czasie wspomóc organizm, nale
Rooibos bardzo często zaliczany jest do rodziny herbat, mimo że pochodzi zupełnie z innej grupy roślin i nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Nazywany czerwonokrzewem, występuje w Afryce, gdzie popularny jest od wielu wieków i ceniony ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Do Europy przybył dopiero w poprzednim stuleciu, stając się alternatywą dla herbacianych naparów. Rooibos wyróżnia się swoim bardzo charakterystycznym smakiem. Jest on łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl
Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej – najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięk
Herbata Sencha pochodzi z Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni stanowi zdecydowaną większość produkcji herbat, bo aż około 80%. Pija się ją już od pierwszej połowy XVIII wieku, a obecnie jest najbardziej popularną zieloną herbatą na świecie. Słowo „sencha w tłumaczeniu oznacza herbatę duszoną, co ma związek ze sposobem jej produkcji. Liście są najpierw poddawane bardzo krótkiemu sparzeniu, a następnie suszy się je strumieniem ciepłego powietrza. Stąd też nie są one zmielone, a jedynie zwinięte w pionowe ru
Herbata Gunpowder pochodzi z Chin, a dokładnie z prowincji Zhejiang i jest znana i ceniona w tamtejszych rejonach już od VII wieku, czyli od panowania dynastii Tang. W herbacianej klasyfikacji chińskiej zalicza się ją do rodzaju perłowych, a to ze względu na wyjątkowy kształt – listki zwinięte są w małe kuleczki o nieregularnym kształcie. Z tego też powodu Europejczycy nazwali ją Gunpowder, co oznacza proch strzelniczy. Liście herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem o srebrzystym bądź szarym odcieni
Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten słoneczny indyjski region słynie z produkcji wybornych herbacianych mieszanek i jest pod tym względem jednym z największych na świecie. Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak. W jej smaku wyczuwa się przyjemną cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych – garbnikom. Warto więc skosztować
SKŁADNIKIekologiczna palona kawa 100 % Arabica - ziarnista.OPISKawa Meksykański Jaguar uprawiana jest w stanach Chiapas, Oaxaca i Veracruz, na wysokości około 1200 - 1500 m n.p.m. Dzięki urodzajnym, wulkanicznym glebom i równomiernym deszczom kawowce na południu Meksyku mają zapewnione wspaniałe warunki do rozwoju.Kawa Meksykańki Jaguar jest kwintesencją orzechowej przyjemności, silnie akcentuje orzecha laskowego oraz wspaniale równoważy słodycz czekolady, karmelu i toffii. Dodatkowo posiada pobudzające t
SKŁADNIKIekologiczna palona kawa 100 % Arabica - ziarnista.OPISKawa Etiopski Lis uprawiana jest w regionie Yirgacheffe. To idealny teren do produkcji kawy, niezwykle żyzny, a przy tym dość wysoki. Kawowce rosną tutaj na wysokości 1700 - 2200 m n.p.m.Kawa Etiopski Lis charakteryzuje się intensywnym aromatem i złożonym smakiem, któremu trudno się oprzeć. W początkowym etapie degustacji wyczuwalne są nutki bergamotek, mandarynek i cytryn, by następnie ustąpić miejsca słodszym owocom. Po chwili orzeźwienia na
SKŁADNIKIekologiczna palona kawa 100 % Arabica - ziarnista.OPISKawa Brazylijska Sowa pozyskiwana jest z okolic Sao Paulo i Minas Gerais, uprawiana jest na niezbyt wysokich terenach - usytuowanych około 600 - 1200 m n.p.m.Kawa ta charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem, umiarkowanie słodkim aromatem oraz niską kwasowością. Wyróżnia ją także wyważone body.Kawa Brazylisjka Sowa w swoim smaku łączy orzechowe, karmelowe, cynamonowe, miodowe i czekoladowe nuty. Doskonale pasuje do przyrządzenia kawy po