Pakora Instant Mix Gits to panierka do przygotowania chrupiących pakora. Smakują idealnie z pudina chutney, imli chutney lub posypane chaat masala. Skład: mąka z ciecierzycy, sól, czerwone chili w proszku, kminek koptyjski w proszku, kmin w proszku, substancje spulchniające, asafoetida. Przepis: 1. Wymieszaj zawartość opakowania z 200 ml wody na gładką masę. Odstaw na 5 min. 2. Przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki, cebulę, bakłażany, szpinak etc. Można dodać również chili. 3. Obtocz warzyw
Idli to miękkie, puszyste okrągłe ciasto gotowane na parze ze sfermentowanego ryżu i soczewicy. Jest to bardzo popularne śniadanie w południowych Indiach. Przygotowanie: 1. Przygotuj 1 litr wody w garnku lub w szybkowarze. Wymieszaj zawartość opakowania z 320 ml wody i 1 łyżką oleju. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. 2. Posmaruj specjalną formę do Idli olejem. Do każdej przegródki nałóż porcję ciasta. Włóż wypełnione formy do garnka z wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15 min. Podawaj gorące Idl
Khaman Dhokla to wegetariańska pikantna przekąska gotowana na parze, która pochodzi z indyjskiego stanu Gujarat. Ciesz się pysznymi dhoklas dzięki tej gotowej do przyrządzenia mieszance Khaman Dhokla Mix od Gits. Przygotowana jest z mieszanki ciecierzycy i semoliny, aby zapewnić Ci autentyczny smak dhoklas. Idealne na śniadanie lub jako przekąska. Przygotowanie: 1. Wymieszać 30 ml oleju i 235 ml wody. Stopniowo dodawać Khaman Dhokla Mix. Delikatnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. 2.
Medu vada to pikantne pączki z czarnej soczewicy, ziół i przypraw. Ta satysfakcjonująca chrupiąca vada zanurzona w gorącym sambhar z kokosowym chutney sprawia, że jeszcze bardziej nie można się jej oprzeć. Przygotowanie: 1. Wymieszaj zawartość opakowania z 220 ml wody na gładką masę. Odstawić na 10-15 min. Można dodać do ciasta imbir, zielone chilli lub kolendrę. 2. Uformuj z ciasta 18 kulek, palcem zrób otwór w pączku. 3. Rozgrzej w głębokiej patelni 500 ml oleju. Wrzucaj po kolei pączki smażąc na
Gulab Jamun Instant Mix Gits Są to malutkie pączki robione z mleka w proszku z dodatkiem kardamanu, smażone na glębokim oleju i maczane w słodkim syropie. Przygotowanie: 1. Zawartość opakowania wymieszać ze 100-120 ml wody, powoli dodawać płyn. Delikatnie zagnieść ciasto do uzyskania miękkiej i gładkiej konsystencji. Wskazówka: Dla lepszego smaku możesz zastąpić wodę mlekiem. 2. Nasmaruj dłonie olejem i uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, używając masy, którą uzyskasz ok. 1 kg. 4
Jalebi to indyjska słodka, lekka i chrupiąca przekąska w kształcie spirali. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów. Jest w 100% wegetariańska. Przygotowanie:Zawartość opakowania wymieszać ze 125ml wody na gładkie ciasto. Wlać do butelki załączonej do opakowania. Na płytkiej patelni podgrzej 250g oleju jadalnego lub ghee. Trzymaj dyszę ekspresu tuż nad powierzchnią oleju. Ściśnij tak, aby zrobić 3 1/2 koła z ciastem zaczynając od środka i uszczelniając koniec w ostatniej połowie okrążenia. Smażyć na g
Rava Idli to bardzo prosta i smaczna południowoindyjska przekąska idealna na śniadanie. Gits Rava Idli słynie z miękkiej i puszystej konsystencji. Aby cieszyć się niesamowitym południowoindyjskim smakiem wystarczy wykonać 3 proste kroki. 1. Przygotuj 1 litr wody w garnku lub w szybkowarze. Wymieszaj zawartość opakowania z 300 ml wody i dodaj 2 łyżki posiekanej kolendry. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw na 10 min. 2. Posmaruj formę do Idli olejem. Do każdej nałóż porcję ciasta. Włóż wypełn