Oryginalna odmiana grochu cukrowego, łącząca w sobie cechy warzywa i rośliny ozdobnej. Rośliny wysokości ok.100 cm, wydają najpierw kwiaty o barwie różowej, a następnie fioletowe strąki z zielonymi nasionami, które doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, konserwowania i mrożenia.
Odmiana średnio wczesna przeznaczona na zbiór letni lub jesienny. Łodyga rzekoma biała, dość długa, gruba, bez wyraźnie zaznaczonego zgrubienia cebulowego. Por to warzywo doskonałe jako składnik zup, surówek, można je również spożywać gotowane podobnie jak szparagi i kalafiory. wysiew na początku marca do skrzynek, na palety pod osłonami lub na początku kwietnia wprost do gruntu. Wysadzać do gruntu w kwietniu-maju w rozstawie 30-50 x 15-20 cm, na głębokość 2/3 długości rośliny. Wymaga gleby żyznej, próchn
Roślina wieloletnia wysokości ok. 30-40 cm. Tworzy ciemnozielone, bardzo drobne liście i liliowe kwiatostany, wyróżnia się od innych mięt wyjątkowym aromatem. Do suszenia zbiera się liście, zanim rośliny zaczną kwitnąć. Mięta polej używana jest w kuchni do sosów i deserów. Siew w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona należy umieścić w lodówce na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiewać, zapewniając im temp. ok. 25 stopni C. Wschody trwają 2-3 tygodnie. Uprawiać w rozstawie 40x4
Roślina wieloletnia wysokości ok. 50-60 cm. Tworzy zielone, bardzo aromatyczne liście, które należy zbierać do suszenia przed kwitnieniem roślin. W kuchni stosowana do drinków, deserów oraz jako posypka np. do ziemniaków czy innych warzyw. Siew w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona należy umieścić w lodówce na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiewać, zapewniając im temp. ok. 25 stopni C. Wschody trwają 2-3 tygodnie. Uprawiać w rozstawie 40x40 cm.
Roślina wieloletnia wysokości ok. 40-50 cm. Tworzy ciemnozielone, długie, bardzo aromatyczne liście, które należy zbierać do suszenia przed kwitnieniem roślin. Mięta długolistna stosowana jest do drinków, do wyrobu likierów i produkcji olejków aromatycznych. Siew w kwietniu pod osłonami lub w maju do gruntu. Przed wysiewem nasiona należy umieścić w lodówce na okres 7 dni. Następnie nasiona wysiewać, zapewniając im temp. ok. 25 stopni C. Wschody trwają 2-3 tygodnie. Uprawiać w rozstawie 40x40 cm.
Roślina wieloletnia wysokości do 1 m. Można ją zbierać już w I roku uprawy, w latach następnych zbiór jest dwukrotny. Przed rozwinięciem kwiatów rośliny należy ściąć i wysuszyć, następnie oberwać liście. Młode pędy używa się do przyprawiania sałatek, twarogu, zup, potrwa mięsnych, ryb. Melisa stanowi popularne zioło, stosowane szczególnie do sporządzania herbat i naparów. W ziołolecznictwie uważa się, że działa ona dobroczynnie na układ nerwowy, pomagając w bezsenności. Ponadto posiada właściwości przeciw
Roślina jednoroczna, wys.50-80cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyt -glikozytd ok.300 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok.10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200°C), nadaje się więc do gotowania i pieczenia. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we
Roślina wieloletnia, wysokości 30-40 cm, z fioletowymi pachnącymi kwiatami. Świeże liście mają szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, serów, ryb i sosów. Bazylia święta jest przydatna w lecznictwie, jako zioło działające rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i obniżające poziom cholesterolu we krwi. Nasiona wysiewać na początku kwietnia na palety pod osłonami lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp. 20-25*C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać do gruntu w drugiej połowie
Roślina jednoroczna, wysokości około 30 cm, o zwartym kulistym pokroju i małymi liśćmi do 1 cm długości. Świeże liście mają szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek zapiekanek, serów, ryb i sosów. Napar z bazylii korzystnie wpływa na układ trawienny.
Roślina wieloletnia wys. do 1 m. Wysiew w kwietniu do skrzynek lub pod osłonami. do gruntu wysadzać w drugiej połowie maja w rozstawie 30 x 30 cm. Do zbioru nadaje się od kwietnia następnego roku. Zarówno świeże jak i suszone liście są świetną przyprawą do mięs, wędlin, ryb, zup, sosów, pomidorów i jaj. Jest pomocnym środkiem przy zaparciach i niestrawności oraz jako środek wykrztuśny i przeciwpotowy.
Silnie aromatyczna, bogato ulistniona żółto kwitnąca bylina wysokości 40-60 c. Gorzkawe, sinozielone liście są używane jako dodatek do sałatek i dań orientalnych. wyciągi z ruty działają przeciwskurczowo, pobudzają miesiączkowanie, stosowane są w leczeniu bielactwa i łuszczycy. Świeża roślina może działać alergizująco-powodując powstawanie pęcherzy na skórze. Siew nasion w kwietniu do skrzynek, na palety pod osłonami lub na rozsadniku. Na miejsce stałe sadzić rośliny w fazie 2-3 par liści w rozstawie 30x4