Miód Mniszkowy pozyskiwany jest z kwiatów mniszka lekarskiego - potocznie zwanego mleczem - który jest powszechnie stosowany nie tylko w leczeniu domowym, ale również w medycynie.Przetwory z mniszka (odwar z korzenia, wino z korzeni, sok z liści, syrop z kwiatów, krople z ziela) stosowane są w wielu schorzeniach, jak niedokrwistość, zaburzenia trawienia, chorobach nerek i dróg moczowych. Pomocniczo używany jest w reumatyzmie, podagrze, otyłości, trądziku, w stanach przedcukrzycowych i w początkach cukrzy
Miód akacjowy ma lekki, słodki smak, w którym dość mocno wyczuwalny jest aromat kwiatów akacji. Krystalizuje się bardzo powoli, dzięki czemu przez długi czas występuje w postaci płynnej. Szczególnie polecany jest przy stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego dla wzmocnienia organizmu. Posiada niesamowite właściwości łagodzenia napięcia nerwowego, co niweluje problemy ze snem znaczenie poprawiając jego jakość. Spożywanie miodu akacjowego wpływa korzystnie na wzrok oraz pamięci, miód ten działa przeciw
Rzepak to roślina niesamowicie miododajna, która na przełomie kwietnia i maja daje pszczołom duże ilości pyłku i nektaru. Miód rzepakowy jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze jak potas, żelazo, bor, aminokwasy oraz witaminy K,B oraz C, a jego łagodny i lekki smak sprawi, iż spożywanie go to czysta przyjemność. Dzięki swym właściwościom bakteriobójczym stymuluje układ odpornościowy, jest zalecany w wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli, łagodzi kaszel. Wspiera też procesy detoksykacji
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem, a zapachem przypomina kwiaty lipy. Smak miodu lipowego jest nieco pikantny, czasem z lekką goryczką. Substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji dolnych i górnych dróg oddechowych. Również w przypadku stanu przeziębienia czy grypy, miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego.Spożywanie miodu lipowego
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego co jest rezultatem tzw. procesu liofilizacji. Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia bez utraty właściwości odżywczych produktu. Jest to idealne rozwiązanie dla tych miłośników miodu, którym niekoniecznie odpowiada jego lejąca forma. Co należy podkreślić, podczas procesu liofilizacji - czy też kremowania, nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne, lecznicze ani odżywcze, zmienia się tylko i wyłącznie sama konsys
Pierzga pszczela to podstawowy pokarm pszczół, ale jest też powszechnie stosowana przez człowieka, ponieważ stanowi cenne źródło wielu składników odżywczych takich jak: węglowodany, tłuszcze nienasycone i nasycone, białka oraz aminokwasy egzogenne. Zawiera też mnóstwo cennych witamin jak: witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D i K oraz cenne składniki mineralne: fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.Działanie prozdrowotne pierzgi pszczelej :- wspomaga zwiększenie odporności
Miód spadziowy, w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów. Jest to zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Wydzielina ta jest lepka i słodka, występuje głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Ta słodka substancja zwabia pszczoły, które dodatkowo ją zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Dzięki temu, że miód ten powstaje z drzew znajdujących się w najczystszych lasach, można poczuć zapach żywicy i igliwia. Miód spadzi
Miód leśny znany był już w starożytności. Od wieków stosowany jest w kuchni i medycynie naturalnej. Leczy przeziębienie, wzmacnia organizm, a także doskonale wpływa na skórę. Prozdrowotne działanie miodu zawdzięczamy znajdującym się w nim białkom, które wykazują właściwości bakteriobójcze. Działanie tych substancji może być tak silne, że niektóre rodzaje miodu można śmiało nazwać naturalnymi antybiotykami. To także bogate źródła przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo. Znajdziemy w nich także o
W miodzie malinowym znajdziemy wiele cennych składników, które przyczynią się do poprawy kondycji naszego organizmu. Jak w każdym miodzie, tutaj także znajdziemy dużą ilość węglowodanów oraz cukrów prostych, lecz dodatkowo jest w nim wiele kwasów organicznych, takich jak kwas jabłkowy, glukonowy i cytrynowy. Piękny aromat nadają miodowi malinowemu substancje aromatyczne, których jest w nim ponad 50, natomiast kolor zależy od różnych barwników, takich jak beta-karoten. Cennymi substancjami zawartymi w miod