SKŁADNIKIekologiczne ORZECHY NERKOWCA 100 %.OPISEkologiczne ORZECHY NERKOWCA charakteryzują się delikatnym, lekko słodkim smakiem. Stanowią pożywną przekąskę, a także ciekawy dodatek do duszonych lub pieczonych warzyw, ciast, deserów i sałatek. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 2554 kJ/616 kcalTłuszcz 49 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,4 gWęglowodany 21 gw tym cukry 5,0 gBłonnik 3,8 gBiałko 21 gSól 0,02 gINFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZK
SKŁADNIKI ekologiczne ORZESZKI ZIEMNE 100 %.OPISEkologiczne ORZESZKI ZIEMNE należą do rodziny bobowatych, dzięki czemu charakteryzują się lekko cierpkim smakiem, typowym dla nasion roślin strączkowych. Dla zwiększenia strawności, należy je dokładnie pogryźć. Po namoczeniu w wodzie (od 6 do 8 godz.) stają się lekkostrawne i smaczniejsze. Doskonałe jako przekąska lub jako dodatek do past, sałatek, deserów oraz ciast. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 2510 kJ/606 kcalTłuszcz 48 gw tym kwasy
SKŁADNIKIekologiczne płatki amarantusowe 100 %. OPISEkologiczne płatki amarantusowe uzyskuje się z gniecionych ziaren amarantusa. Płatki amarantusowe to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAgotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 3 minuty od czasu do czasu mieszając. WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 gWartość energetyczna 1544 kJ/367 kcalTłuszcz 6,5 gw tym kwasy tł
SKŁADNIKIsuszona żurawina cięta* (60%), cukier trzcinowy* (39%), olej słonecznikowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna żurawina cięta słodzona cukrem trzcinowym to doskonała i pożywna samodzielna przekąska. Polecamy również jako dodatek do deserów, płatków śniadaniowych, ciast, lodów oraz jako składnik sosów i potraw mięsnych.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1396 kJ / 329 kcalTłuszcz - 0,4 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 gWęglowodany - 78 gw tym cukry - 65 gBłonnik
SKŁADNIKIekologiczne śliwki kalifornisjkie bez pestek suszone 100%.OPISNa suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu.UWAGAśliwki sporadycznie mogą zawierać pestki, bądź ich fragmenty.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1084 kJ / 256 kcalTłuszcz - 0 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 gWęglowodany - 58 gw tym cukry - 41 gBłonnik - 7,0 gBiałko - 2,5 gSól - 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAP
SKŁADNIKIekologiczny ryż biały okrągły 100 %.OPISEkologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIAuprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1481 kJ / 349 kcalTłuszcz - 0,5 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 gWęglowodany - 79 gw tym cukry - 0,2 gBłonnik - 1,1 gBiałko - 6,5 gSól - 0,01 gZAL
SKŁADNIKIekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty 100 %.OPISEkologiczny ryż basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczoneSPOSÓB PRZYGOTOWANIAuprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2
SKŁADNIKIryż Arborio risotto* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIARyż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy).WARTOŚĆ
SKŁADNIKIquinoa biała*, quinoa czerwona*, quinoa czarna* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczna quinoa trójkolorowa z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIAZaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość e
SKŁADNIKIekologiczny popcorn (ziarno kukurydzy) 100 %.OPISEkologiczny popcorn to wyśmienita przekąska dla całej rodziny.SPOSÓB PRZYGOTOWANIAw celu uprażenia ziaren należy rozgrzać w rondlu olej roślinny (do smażenia), wrzucić kilka ziaren kukurydzy, przykryć pokrywką. Popcorn jest gotowy do spożycia po ustaniu charakterystycznego "strzelania". Gotowy można polać roztopionym masłem i posolić. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, zaraz po uprażeniu.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1714 kJ / 406
SKŁADNIKI ekologiczne płatki OWSIANE (bez glutenu) 100 %.OPIS Ekologiczne płatki OWSIANE uzyskuje się z gniecionych ziaren owsa. Płatki OWSIANE to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocamiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna 1561 kJ/371 kcalTłuszcz 6,7 gw tym kwasy tłuszczo
SKŁADNIKIekologiczne płatki z PSZENICY ORKISZ 100 %.OPISEkologiczne płatki ORKISZOWE uzyskuje się z gniecionych ziaren PSZENICY orkisz. Płatki ORKISZOWE to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAgotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1457 kJ/345 kcalTłuszcz 1,7 gw tym kwasy
SKŁADNIKIekologiczne płatki gryczane 100 %.OPISEkologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami.Polecamy jako dodatek do potraw mięsnych, zup, a także do musli i deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIApłatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na małym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1509 kJ/357 kcalTłuszcz 2,9 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6
SKŁADNIKIekologiczna mąka kukurydziana 100 %. SPOSÓB PRZYGOTOWANIAgotować w proporcji 1:1 przez około 5 min. Można również zalać wrzątkiem i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1506 kJ/355 kcalTłuszcz 1,4 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 gWęglowodany 77 gw tym cukry 0,8 gBłonnik 3,5 gBiałko 6,9 gSól 0 gINFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, NASIONA SEZAMU, SOJĘ.ZALECANE WARUNKI PRZEC
SKŁADNIKIlen brązowy (siemię lniane)* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISEkologiczne nasiona lnu brązowego znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu.Stosować tylko do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo!Polecamy jako dodatek do zup, pieczywa, ciast i ciasteczek.WARTOŚĆ