Pikantne i aromatyczne ziele musztardowca japońskiego
Pikantne i aromatyczne ziele musztardowca japońskiego
Odmiana późna, przeznaczona przede wszystkim do kwaszenia i bezpośredniego spożycia. Nadaje się również do przechowywania. Główki duże, kuliste lub lekko spłaszczone, ścisłe. Zabarwienie liści wewnętrznych - białe. Kapusta tego rodzaju ma właściwy stosunek cukrów do kwasów, wobec czego odznacza się walorami smakowymi kwaszonki. Okres wegetacji wynosi 130-160 dni. Siew: kwiecień. Zbiór: październik – listopad. Rozstawa: 60 x 60 cm.
Rzodkiewka typu Carmen: RZODKIEWKA Carmen do uprawy w polu, kulista, czerwona Bardzo dobra polska odmiana,do całorocznej uprawy gruntowej. Tworzy kształtne, karminowo-czerwone zgrubienia z białym ogonkiem. Odporna na parcenie i pękanie. Miąższ matowo-biały, niekiedy z różowym przebarwieniem, dość łagodny w smaku,cienka skórka. Przez długi okres zachowuje dobrą jakość zgrubienia. Bardzo plenna, nie znosi zacienienia.
Odmiana późna, przeznaczona przede wszystkim do kwaszenia i bezpośredniego spożycia. Nadaje się również do przechowywania. Główki duże, kuliste lub lekko spłaszczone, ścisłe. Zabarwienie liści wewnętrznych - białe. Kapusta tego rodzaju ma właściwy stosunek cukrów do kwasów, wobec czego odznacza się walorami smakowymi kwaszonki. Okres wegetacji wynosi 130-160 dni. Siew: kwiecień. Zbiór: październik – listopad. Rozstawa: 60 x 60 cm.
Odmiana oryginalna dająca bardzo wysoki plon oraz dobrze przechowująca się podczas zimy. Korzenie zawierają dużo cukrów oraz czerwonego barwnika – betaniny. Pierścienie słabo zaznaczone. Liście duże, o unerwieniu i ogonkach czerwonych. Siew: kwiecień - lipiec. Zbiór: czerwiec - październik. Rozstawa: 30–40 x 6–10 cm.
Odmiana wyróżniająca się plennością oraz dużym udziałem korzeni handlowych (o średnicy 4-8 cm) w plonie ogólnym.Liście zielone, ze średnim zabarwieniem. Korzeń cylindryczny, do połowy zagłębiony w ziemi, o słabym skorkowaceniu skórki. Miąższ ciemnopurpurowy, delikatny, wyjątkowo smaczny. Okres wegetacji wynosi 110-115 dni. Odmiana przydatna do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa i przechowywania.
Cukinia Soraya: Odmiana krzaczasta cukinii, średniowczesna, dobrze wiążąca owoce nawet w niższych temperaturach. Ciemnozielone pędy i liście. Owoce kształtne, długie do 50 cm i ciężarze 3-4 kg. Miąższ biały, kruchy, soczysty. Plon owoców małych (12-15 cm) wynosi około 10-12 t/ ha, zaś dużych (35 cm) 80-90 t/ ha. Siew: połowa maja. Zbiór: sierpień–październik. Rozstawa: 100–80 cm.
Bardzo popularna odmiana o bardzo długiej łodydze rzekomej, dorastającej nawet do 70 cm długości. Chociaż nie jest ona czysto biała, to jednak dzięki szybkiemu wzrostowi i wysokiemu plonowaniu od dawna stanowi podstawową odmianę do produkcji suszu bądź składnik mieszanek mrożonych warzyw. Szybkie przyrosty powodują, że używana jest również do produkcji przyśpieszonej, np. młodych porów wiązanych w pęczki. Dobry surowiec dla potrzeb przemysłu uzyskać można z siewu wprost do gruntu.
Opis Brukwi Wilhelmsburskiej 100g: Roślina przeznaczona do uprawy na cele paszowe. Nieduże wymagania glebowe, krótki okres wegetacji. Wysoka plenność. Dobrze przechowuje się przez okres zimy. Zgrubienia duże, skórka białoseledynowa, miąższ biało-kremowy. Znaczne wartości odżywcze: cukry, głównie w postaci glukozy, witaminy C, grupy B i sole mineralne. Siew: kwiecień-czerwiec. Zbiór: wrzesień-październik. Rozstawa: 30–40 x 15–20 cm
Odmiana wczesna, karłowa. Wysokość roślin 30-35 cm. Strąki proste bezwłókniste, długości 11-12 cm. Siew: połowa maja- lipca. Zbiór: lipiec-październik. Rozstawa: 35-50 x 3-5 cm.