Odmiana średnio wczesna, przeznaczona do uprawy w pojemnikach. Pędy przewieszające się. Owoce małe czerwone ok 8-10 g. Z jednej rośliny możemy otrzymać nawet 750 pomidorów. Wskazówka: Do uprawy w pojemnikach, do bezpośredniej konsumpcji i dekoracji potraw. Stanowisko: Gleba zasobna w składniki pokarmowe, niezbyt ciężka. Siew pod osłony: III-IV Sadzenie: V-VI Zbiór: VIII-IX
Średnio wczesna, niekończąca się odmiana. Do uprawy w tunelach na zimno lub w polu, Owoce średnio duże, do 80g. Skórka w kolorze pomarańczowym, a miąższ czerwony, Bardzo odporne na pękanie Przeznaczenie: Do bezpośredniej konsumpcji, jako dodatek do sałatek, kanapek i surówek. Wskazówka: Pomidor lubi glebę zasobną w składniki pokarmowe, niezbyt ciężką. Wysiew pod osłony: I-III Sadzenie: V-VI Zbiór: VII-X
Tradycyjna francuska odmiana charakteryzująca się owocami w kształcie wydłużonej papryki. Odmiana bardzo wczesna, owoce o masie 180 - 250 g. Rośliny o niekończącym się wzroście polecane do uprawy w tunelach foliowych od marca do lipca. Przeznaczenie: Do bezpośredniego spożycia. Wskazówka: Ze względu na duże owoce zaleca się palikowanie roślin Wysiew: I-V Zbiór: VI-VIII
Pomidor S. Morzano 2 to doskonała odmiana szklarniowa, która doskonale sprawdza się w gruncie. Roślina jest wysoka a owoce posiadają bardzo mięsisty miąższ i znakomicie nadają się do przetworów. W cieplejszych regionach kraju, pomidor może być uprawiany w gruncie. Nasiona pomidora wysiewa się w okresie od stycznia do kwietnia pod osłonami lub w domowym inspekcie. Wyrośnięte sadzonki, na miejsca stałe sadzimy od lutego do maja zachowując rozstawę 50x50cm. Dojrzałe owoce są gotowe do zbioru od czerwca do wr
Odmiana o gładkich, aromatycznych liściach, bogatych w witaminy i sole mineralne. Przeznaczenie: Polecana do bezpośredniego spożycia jako dodatek do potraw, także do produkcji suszu. Stanowisko: Wysiew nasion bezpośrednio do gruntu. Wymaga gleby próchnicznej, żyznej, niezbyt ciężkiej. Uprawiać w II lub III roku po oborniku. Termin wysiewu: marzec-kwiecień, sierpień Rozstawa: 10x30cm Termin zbioru: maj-październik
Odmiana bardzo wczesna. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami. Zgrubienia cylindryczne, czerwone z białym końcem. łagodne w smaku, nie parcieją. Stanowisko: Wysiew nasion wprost do gruntu wczesną wiosną i powtarzać co 2 tygodnie do końca maja, Na sprzęt jesienny wysiew w sierpniu. Pod osłony na koniec lutego, marzec. Zastosowanie: Do bezpośredniej konsumpcji, surówek, sałatek i dekoracji. Wysiew pod osłony: II Wysiew do gruntu: III-V, VIII Sadzenie: - Przerywka: k. III-V, VIII-IX Zbiór: III-VI
Roślina tworzy barwny parawan. Zastosowanie: Do okrywania ogrodzeń, werand, altan, parkanów, balkonów i na kwiat cięty. Nadaje się do produkcji przyspieszonej pod szkłem. Roślina jednoroczna. Stanowisko: Słoneczne. Dobrze rośnie na glebach wapiennych, i przepuszczalnych. Roślina rabatowa: - Na kwiat cięty: x Na skalniaki: - Na balkony: - Pnąca: x Do pojemników: - Na suche bukiety: - Siew pod osłony: 0 Siew do gruntu: III-V Sadzenie: III-V Kwitnienie: IV-VI Stanowisko: Słoneczne
Odmiana wczesna, uprawiana na zbiór letni i jesienny bardzo popularna wśród działkowców. Kora biała, miąższ jędrny. Stanowisko: Lubi stanowisko słoneczne z glebą żyzną próchniczną zatrzymującą wodę. Jest wrażliwa na niedobór wody. Wysiew wczesną wiosną, można stosować siew ozimy / listopad, grudzień /. Uprawiać należy w drugim roku po oborniku. Zastosowanie: Do bezpośredniego spożycia. Wysiew pod osłony: - Wysiew do gruntu: III-IV Sadzenie: - Przerywka: IV-V Zbiór: VIII-X
Odmiana wczesna, przeznaczona do uprawy polowej oraz pod osłonami na wczesny i średnio wczesny zbiór. Stanowisko:Najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, w drugim roku po oborniku. Zastosowanie:Do bezpośredniej konsumpcji przez cały rok w postaci surówek, sałatek, soków jako dodatek do zup. Nadaje się również do suszenia. Wysiew pod osłony: III-IV Wysiew do gruntu: III-IV Sadzenie: - Przerywka: V-VI Zbiór: VII-IX
Roślina trwała mrozoodporna. Nie tworzy właściwej cebuli, lecz zgrubienie. Zawiera dużo witaminy C i A oraz żelazo. Stanowisko: Wymaga gleby żyznej, w drugim roku po oborniku. Zastosowanie: Użytkuje się na zielony szczypior jako dodatek do surówek, sałatek i kanapek. Wysiew pod osłony: IV Wysiew do gruntu: IV i VIII Sadzenie: - Przerywka: V Zbiór: IV-VI i IX
Odmiana średnio wczesna , plenna. Owoce jasnozielone cylindryczne, kształtne, o grubych brodawkach. Siać w rzędach pojedynczo lub gniazdowo po 2-3 nasiona. Odmiana jest odporna na mączniaka prawdziwego i wirusa mozaiki ogórka. Przeznaczenie: Bardzo dobry do konserwowania. ZbiórVII-IX Siew do gruntu: V Siew pod osłony: IV
Aster chiński peoniowy Anielka (CALLISTEPHUS CHINENSIS FL.PL.) Cechy i zalety rośliny:Roślina bardzo przydatna w bukieciarstwie. Kwitnie długo i obficie. Zastosowanie:Na kwiat cięty i na rabaty. Roślina jednoroczna. Stanowisko:Słoneczne. Wymaga gleby żyznej, średniowilgotnej. Roślina rabatowa: xNa kwiat cięty: xNa skalniaki: -Na balkony: -Pnąca: -Do pojemników: -Na suche bukiety: - Siew pod osłony: III-IVSiew do gruntu: VSadzenie: VKwitnienie: VII-XStanowisko: Słoneczne
Cechy i zalety roślin:Bazylia o bardzo zwartym pokroju i drobnych liściach, idealna do uprawy w doniczkach. Bardzo aromatyczna, świetnie nadaje się do pesto. Przeznaczenie:Świeże lub suszone liście doskonale nadają się do przyprawiania sałatek, serów, pizzy, mięs i zapiekanek.Bazylia ułatwia trawienie. Jako napar łagodzi kaszel. Zalecana również w przypadku zapalenia układu moczowego.Roślina jednoroczna. Wysokość: 20-30Zbiór: VII-IXStanowisko: Słoneczne i półcieniste.
Bazylia sałatowa (Ocimum basilicum) Cechy i zalety rośliny:Bardzo duże, aromatyczne liście typu sałatowego. Można uprawiać ją w gruncie, a także na parapecie okiennym przez cały rok. Zastosowanie:Jako roślina przyprawowa do sałatek, mięs, ryb, kanapek. Stanowisko:Słoneczne i osłonięte. Wysiew: IV-VSadzenie: VZbiór: VII-IX
Cechy i zalety roślin:Można ja uprawiać przez cały rok. Ścinamy gdy listki osiągną ok. 6 cm długości. Idealna do uprawy w pojemnikach. Zalecenia:wysiew pod osłonami lub do gruntu od marca do sierpnia, co 15 cm. Stosujemy przerywkę od kwietnia do sierpnia, tak aby zachować rozstawę 5 x 15 cm. Zbieramy rukolę od maja do października. Nasiona BIO pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których produkcja odbywa się zgodnie z unijnymi wymogami. W czasie wzrostu roślin matecznych nie stosuje się chemicznych