BIO PLANET - seria NIEBIESKA (ryże, kasze, ziarna)

Len Brązowy (Siemię Lniane) BIO 200g

Len Brązowy (Siemię Lniane) BIO 200g

OPIS Ekologiczne nasiona lnu brązowego znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Stosować tylko do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo! Polecamy jako dodatek do zup, pieczywa, ciast i ciasteczek. SKŁADNIKI len brązowy (siemię lniane)* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny

idź do sklepu
Len Złoty BIO 200g

Len Złoty BIO 200g

OPIS Stosować tylko do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo! Polacamy jako dodatek do zup, pieczywa, ciast i ciasteczek. SKŁADNIKI ekologiczny len złoty 100 %. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

idź do sklepu
Ryż Basmati Pełnoziarnisty BIO 2kg

Ryż Basmati Pełnoziarnisty BIO 2kg

OPIS Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu

idź do sklepu
Ryż Brązowy Okrągły BIO 2kg

Ryż Brązowy Okrągły BIO 2kg

OPIS Ekologiczny ryż okrągły pełnoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż okrągły polecamy do potraw typu risotto, zapiekanek ryżowych oraz sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min. SKŁADNIKI ryż okrągły

idź do sklepu
Len Brązowy (Siemię Lniane) BIO 2kg

Len Brązowy (Siemię Lniane) BIO 2kg

OPIS Ekologiczne nasiona lnu brązowego znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Stosować tylko do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo! Polecamy jako dodatek do zup, pieczywa, ciast i ciasteczek. SKŁADNIKI len brązowy (siemię lniane)* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny

idź do sklepu
Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2kg

Ryż Jaśminowy Biały Bezglutenowy BIO 2kg

OPIS Ekologiczny ryż jaśminowy biały charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 minut. SKŁADNIKI ekologiczny ryż jaśminowy biały 100 %.

idź do sklepu
Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 2kg

Kasza Jaglana Bezglutenowa BIO 2kg

OPIS Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min. SKŁADNIKI ekologiczna kasza jaglana 100 %. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1498 kJ / 354 kcal Tłuszcz - 3,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g Węglo

idź do sklepu
Ryż Arborio Risotto BIO 1kg

Ryż Arborio Risotto BIO 1kg

OPIS Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy). SKŁADNIKI ryż Arborio risotto* 100% (*certyfikowany składnik ekologicz

idź do sklepu
Kasza Gryczana Bezglutenowa BIO 2kg

Kasza Gryczana Bezglutenowa BIO 2kg

OPIS Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min. SKŁADNIKI kasza gryczana niepalona* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1659 kJ / 392 kcal Tłuszcz - 2,7 g, w tym kwasy tłuszczowe

idź do sklepu
Sorgo Obłuszczone BIO 1kg

Sorgo Obłuszczone BIO 1kg

OPIS Ekologiczne sorgo, zwane również afrykańskim prosem, charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekko orzechową nutą. Po ugotowaniu może być dodawane do warzyw, mięsa, RYB, a także zup i sałatek. Zmielone sorgo może być stosowane do wypieków oraz do zagęszczania zup i sosów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA opłukane w zimnej wodzie ziarna, należy moczyć przez kilka godzin, a następnie gotować przez ok. 30-40 min. SKŁADNIKI ekologiczne sorgo (ziarno obłuszczone) 100 %. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energety

idź do sklepu
Ryż Basmati Pełnoziarnisty BIO 1kg

Ryż Basmati Pełnoziarnisty BIO 1kg

OPIS Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu o

idź do sklepu
Len Brązowy BIO 1kg

Len Brązowy BIO 1kg

SKŁADNIKI len brązowy (siemię lniane)* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Ekologiczne nasiona lnu brązowego znajdują wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Siemię lniane jest najlepiej przyswajalne po zmieleniu, jednak zalecamy mielić je tuż przed spożyciem. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Stosować tylko do gotowania i pieczenia. Nie spożywać na surowo! Polecamy jako dodatek do zup, pieczywa, ciast i ciastecze

idź do sklepu
Chia

Chia

OPIS Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską może stanowić ciekawy dodatek do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup. SKŁADNIKI ekologiczna chia - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) 100 %. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1824 kJ/443 kcal Tłuszcz - 31 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,0 g Węglowodany - 2,0 g w tym cukry - 1,

idź do sklepu
Amarantus BIO 1kg

Amarantus BIO 1kg

OPIS Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotować w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min. SKŁADNIKI ekologiczny amarantus 100 %. INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, NASIONA SEZAMU, soj

idź do sklepu
Quinoa Czarna BIO 250g

Quinoa Czarna BIO 250g

OPIS Ekologiczna quinoa czarna, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów. SPOS B PRZYGOTOWANIA Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania. SKŁADNIKI ekologiczna quinoa czarna (komosa ryżowa) 100 %. WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartoś

idź do sklepu