OPIS Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min. SKŁADNIKI kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
OPIS Ekologiczny razowy kuskus otrzymywany jest z pełnoziarnistej mąki semolinowej. Polecamy jako dodatek do dań głównych, duszonych warzyw, zapiekanek i sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA kuskus należy gotować w proporcji 1:1 przez około 5-7 min. Można go przygotować również poprzez zalanie wrzątkiem i pozostawienie do całkowitego wchłonięcia wody. SKŁADNIKI KUSKUS razowy* (zawiera GLUTEN) 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny). INFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać alergeny: ORZESZKI ZIEMNE
OPIS Ekologiczny SEZAM czarny niełuskany charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Po uprażeniu może stanowić smaczny i ciekawy kolorystycznie dodatek do potraw z warzyw, kremów zbożowych i zup. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Nasiona SEZAMu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie SEZAMu poprawia jego strawność. SKŁADNIKI SEZAM czarny niełuskany* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny). WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2510 k
OPIS Ekologiczny SEZAM biały łuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do domowego przygotowania tahiny - pasty SEZAMowej, doskonałej alternatywy dla MASŁA bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona SEZAMu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie SEZAMu poprawia jego strawność. SKŁADNIKI SEZAM biały łuskany* 100 % (*certyfikowany składnik
OPIS Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej PSZENICY durum. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bulgur zalać lekko osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5 (1 porcja kaszy na 2,5 porcje wody), gotować bez przykrycia ok. 7 min. Następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do spęcznienia. SKŁADNIKI kasza bulgur z PSZENICY DURUM* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny
OPIS Ekologiczny SEZAM czarny niełuskany charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Po uprażeniu może stanowić smaczny i ciekawy kolorystycznie dodatek do potraw z warzyw, kremów zbożowych i zup. Doskonale komponuje się z mięsem i rybami. Nasiona SEZAMu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie SEZAMu poprawia jego strawność. SKŁADNIKI SEZAM czarny niełuskany* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny). WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2510 kJ
OPIS Ekologiczny SEZAM biały łuskany po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do domowego przygotowania tahiny - pasty SEZAMowej, doskonałej alternatywy dla MASŁA bądź margaryny. Polecamy także w formie mielonej jako posypkę do kasz, ryżu, zup, czy warzyw gotowanych na parze. Nasiona SEZAMu powinny być mielone bezpośrednio przed spożyciem. Wcześniejsze namaczanie SEZAMu poprawia jego strawność. SKŁADNIKI SEZAM biały łuskany* 100 % (*certyfikowany składnik
SKŁADNIKI kasza ORKISZOWA* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) OPIS Ekologiczna kasza ORKISZowa otrzymana z obłuszczonego ziarna ORKISZu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje uczucie sytości. Polecamy jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio krótko namoczoną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.
OPIS Ekologiczna kasza gryczana krakowska otrzymana jest z obłuszczonego i pokrojonego ziarna gryki niepalonej. Ma łagodny i delikatny smak. Najczęściej stosowana jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych, pasztetów, kotletów, past do chleba, a także jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami, czy gulaszem. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na dwie porcje wody) na małym ogniu ok. 5 min. SKŁADNIKI ekologiczna kasza gryczana krakowska niepalona 100 %
OPIS Ekologiczny ryż Arborio wywodzi się z Włoch. To wyjątkowa odmiana ryżu, charakteryzująca się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi podstawę tradycyjnej włoskiej potrawy risotto. Doskonały również jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż gotujemy w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (ryżu nie płuczemy). SKŁADNIKI ryż Arborio risotto* 100% (*certyfikowany składnik ekologicz
OPIS Ekologiczny ryż okrągły pełnoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż okrągły polecamy do potraw typu risotto, zapiekanek ryżowych oraz sałatek. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min. SKŁADNIKI ryż okrągły
OPIS Ekologiczna kasza ORKISZowa otrzymana z obłuszczonego ziarna ORKISZu. Ma łagodny smak, jest wyjątkowo pożywna i na długo daje uczucie sytości. Polecamy jako bazę ciepłego śniadania, obiadu lub kolacji, na słodko lub słono oraz do zagęszczania zup i potraw jednogarnkowych. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio krótko namoczoną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min. SKŁADNIKI kasza ORKISZOWA* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS Ekologiczna kasza jaglana bezglutenowa otrzymana z łuszczonego prosa. Doskonała na śniadanie z suszonymi owocami. W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukaną kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja kaszy na 3 porcje wody) na małym ogniu ok.20 min. SKŁADNIKI kasza jaglana* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny). WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal Tłuszcz - 3,9 g,
OPIS Ekologiczne ziarno słonecznika doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Wyśmienicie smakuje uprażony na patelni. SKŁADNIKI słonecznik łuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny) WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 2458 kJ / 594 kcal Tłuszcz - 49 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,7 g Węglowodany - 12 g, w tym cukry - 0,5 g Białko - 23 g Sól - 0 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym
OPIS Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje w