Kranik do fermentorów wraz z nakrętką i podkładką uszczelniającą. Wykonany z tworzywa z atestem do kontaktu z żywnością. Biały kolor pomaga w utrzymaniu higieny
Uniwersalna rurka fermentacyjna wykonana z nietłukącego się tworzywa sztucznego (PVC - dopuszczony do kontaktu z żywnością) Średnica rurki jest dostosowana do otworu w korkach do pojemników fermentacyjnych oraz balonów szklanych.
Uszczelka do rurek fermentacyjnych, przystosowana do pokryw fermentorów z tworzywa sztucznego.
Specjalna gumowa zatyczka montowana w miejsce uszczelki do rurki fermentacyjnej. Dzięki niej możemy użyć naszego fermentora również do cichej fermentacji.
Atestowany wężyk uniwersalnego stosowania, wraz z zaciskiem regulującym prędkość wypływu oraz rurką szklaną redukującą wciąganie osadu. Długość wężyka: 188 cm Długość rurki szklanej: 15 cm Najtańszy komplet na rynku!
Areometr wyskalowany w stopniach Ballinga od 0 do 23Blg. Pozwala określić zawartość cukrów w brzeczce, obserwować przebieg fermentacji, oraz obliczyć zawartość alkoholu. Posiada dużą i czytelną skalę, polskojęzyczną instrukcję obsługi, oraz szklaną probówkę pomiarową!
Termometr ciekłokrystaliczny naklejany bezpośrednio na fermentor. Aktualna temperatura jest wskazywana poprzez zmianę barwy na odpowiednim poziomie. Termometr odporny na wodę !
Elektroniczny, bardzo precyzyjny szpilkowy termometr z podświetlanym wyświetlaczem LCD. Idealny do pomiaru temperatury potraw, mięsa, ciast, cieczy itp. Doskonale sprawdzi się w gastronomii i jak również będzie ozdobą każdej kuchni. Urządzenie wykonane jest w całości z stali nierdzewnej, co podkreśla jego nowoczesny design oraz sprawia, że jest praktyczne oraz łatwe w utrzymaniu w czystości. Zaostrzona sonda umożliwia szybką i dokładną penetrację mierzonego produktu. Zalety: - Szeroki zakres pomiarowy – 4
Zamknięcia patentowe, wraz z uszczelkami i stalowymi pałąkami. Sterylizować środkami chemicznymi. Zestaw 5 sztuk.
Żelatyna kwasowa środek w formie krystalicznej, skutecznie usuwa zmętnienia wywołane obecnością substancji barwnikowych i garbnikowych występujących głównie w winach i sokach czerwonych. Żelatyna sprzedawana jest w porcjach 7 g, co wystarcza na sklarowanie 30-50 l płyn. Odpowiednią porcję ŻELATYNY rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Tak sporządzoną mieszaninę wlać do klarowanego wina lub soku i dokładnie wymieszać. Pamiętać o przestrzeganiu zalecanych dawek, aby nie przedawkować środka. Efekt widoczny powini
Areometr wyskalowany w stopniach Ballinga od 0 do 28Blg. Pozwala określić zawartość cukrów w brzeczce lub moszczu winnym, obserwować przebieg fermentacji, oraz obliczyć zawartość alkoholu. W zestawie z probówką pomiarową!
Uniwersalna rurka fermentacyjna wykonana z grubego szkła. Średnica rurki jest dostosowana do otworu w korkach do pojemników fermentacyjnych oraz balonów szklanych.
Termometr bimetaliczny MIN-MAX polecamy do użytku podczas fermentacji oraz leżakowania piwa w piwnicy. Umożliwia skuteczne obserwowanie minimalnych oraz maksymalnych temperatur z danego okresu czasu. Czarna wskazówka - bieżąca temperatura Czerwona wskazówka - najwyższa zaobserwowana Niebieska wskazówka - najniższa zaobserwowana Termometr można zawiesić na ścianie lub postawić na półce.
Środek chemiczny stosowany do stabilizacji nastawów i win oraz dezynfekcji. Może być również stosowany do odkażania naczyń i sprzętu potrzebnego do produkcji alkoholu. Opakowanie zawiera 10 g krystalicznego pirosiarczynu sodu. Użytkowanie: W zależności od potrzeby stosowania środka zaleca się różne jego dawki: -do stabilizacji nastawu (aby zabić niekorzystne drobnoustroje bytujące na owocach szczególnie, jeśli są one uszkodzone lub zaczynają gnić), stosuje się 1g pirosiarczynu potasu na 3-5 l nastawu. O
Do prawidłowego rozwoju drożdże poza źródłem cukru potrzebują także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Ze względu na ten fakt domowi winiarze powinni posiłkować się gotowymi zestawami pożywek zawierającymi te związki. Pożywka do drożdży winiarskich - jest to pożywka mineralna, której głównym składnikiem jest fosforan diamonowy. Pakowana po 10 g wystarcza na 25 l nastawu. Pożywka może być wykorzystywana także przy produkcji domowym sposobem cukru kandyzowanego.