33% roztwór chlorku wapnia E509. Sól ta jest często wykorzystywana w komercyjnych browarach do modyfikacji wody. Nadaje piwu bardziej gładki, pełny i słodkawy smak, wzmaga flokulację białek oraz stabilizuje smak. Maksymalna ilość chlorku wapnia jaką można użyć to 200mg/l. Zalecane dozowanie: 3-8ml/10l.
Gips piwowarski służy do obniżenia PH zacieru, oraz zwiększenia twardości wody. Niezbędny do warzenia takich stylów piw jak Pale Ale oraz India Pale Ale. Dawkowanie: 12 g na 25 litrów wody przygotowanej do zacierania.
Kolendra to dodatek do piw belgijskich i specjalnych. Średnio od 15 do 30g na 20 litrów piwa. Dodać na 10 minut przed planowanym zakończeniem gotowania.
Suszona skórka słodkiej pomarańczy. Doskonała do piw w stylu witbier oraz piw świątecznych.
Płatki dębowe dodane na etapie cichej fermentacji nadadzą gotowemu piwu smak leżakowania w prawdziwej beczce. Polecane zwłaszcza do piw ciemnych i mocnych. Zalecana ilość, w zależności od intensywności smaku: 10-50 g na warkę 20litrową. Leżakowanie w piwie od 3 do 90 dni. Płatki (chipsy) amerykańskie są łagodniejsze w smaku w stosunku do bardziej intensywnych, francuskich.
Płatki dębowe dodane na etapie cichej fermentacji nadadzą gotowemu piwu smak leżakowania w prawdziwej beczce. Polecane zwłaszcza do piw ciemnych i mocnych. Zalecana ilość, w zależności od intensywności smaku: 10-50g na warkę 20litrową. Leżakowanie w piwie od 3 do 90 dni. Płatki (chipsy) amerykańskie są łagodniejsze w smaku w stosunku do bardziej intensywnych, francuskich.
Płatki dębowe dodane na etapie cichej fermentacji nadadzą gotowemu piwu smak leżakowania w prawdziwej beczce. Polecane zwłaszcza do piw ciemnych i mocnych. Zalecana ilość, w zależności od intensywności smaku: 10-50g na warkę 20 litrową. Leżakowanie w piwie od 3 do 90 dni.
Płatki dębowe dodane na etapie cichej fermentacji nadadzą gotowemu piwu smak leżakowania w prawdziwej beczce. Polecane zwłaszcza do piw ciemnych i mocnych. Zalecana ilość, w zależności od intensywności smaku: 10-50g na warkę 20 litrową. Leżakowanie w piwie od 3 do 90 dni.
Płatki dębowe pozyskane z beczek w których leżakowała Sherry Oloroso. Nadają niesamowity aromat piwom, winom i destylatom. Płatki należy dodać na etapie cichej fermentacji i pozostawić w trunku przez kilka tygodni, regularnie sprawdzając jak smak trunku ewoluuje :) Płatki dębowe przed użyciem dobrze jest zdezynfekować np. przy użyciu knotów siarkowych.
Płatki dębowe pozyskane z beczek w których leżakowała Whisky. Nadają niesamowity aromat piwom, winom i destylatom. Płatki należy dodać na etapie cichej fermentacji i pozostawić w trunku przez kilka tygodni, regularnie sprawdzając jak smak trunku ewoluuje :) Płatki dębowe przed użyciem dobrze jest zdezynfekować np. przy użyciu knotów siarkowych.
Dodatek do brzeczki, dzięki któremu zminimalizujemy zmętnienie na zimo piwa domowego. Mech występuje na wybrzeżach Irlandii i ma właściwości wytrącające białka. Dodajemy go w ilościach 5 g na 10-15 minut przed zakończeniem gotowania brzeczki. Przed użyciem należy mech przygotować dodając go do szklanki ciepłej wody na godzinę przed planowym wykorzystaniem.
Bardzo dobrej jakości drożdże dedykowane do piw typu witbier (Biere Blanche). Dadzą też ciekawe efekty przy piwach pszenicznych. Zalecana temperatura fermentacji 18 do 24 oC.
Dwuramienna kapslownica Greta to klasyka piwowarstwa. Lekka i skuteczna, a przy tym całkowicie mobilna. Kapslujesz tam gdzie chcesz :) Przystosowana do kapsli 26 mm miękkich i twardych. Wyposażona w magnesik który stabilnie utrzymuje zamknięcie koronkowe na miejscu, dzięki czemu każda butelka jest zamknięta tak samo dobrze.
Klips do rurek i wężyków jest niezmiernie wygodnym przyrządem. Utrzymuje wężyk przy ściance fermentora, dzięki czemu piwowar może skupić się na innych czynnościach podczas rozlewu. Pasuje do fermentorów sprzedawanych w Homebrewing oraz rurek do 12mm średnicy.
10 sztuk metalowych uchwytów do zamontowania zamknięć patentowych na klasycznych butelkach.