Kwas mlekowy stosowany do obniżenia pH zacieru.
Płynny karuk inaczej zwany rybim klejem jest naturalnym, doskonałym środkiem klarującym do piwa, wina i soków. Odpowiedni do stosowania w niskich temperaturach. Wykorzystywany m.in. do klarowania piwa grodziskiego. Dozowanie 2-5ml/10l piwa/wina/soku.
Drożdże o wysokiej tolerancji na alkohol (do 17%) i dwutlenek siarki (25-30 mg wolnego S02/litr). Wytwarzają niewiele ubocznych produktów fermentacji. Szczególnie polecane do win musujących, ale także dla rozruszania fermentacji która utknęła. Szczep ten z powodzeniem może być używany do wtórnej fermentacji piwa, a także do fermentacji piw szampańskich. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. bayanus. Tolerancja na alkohol: do 17% Temperatura fermentacji: 15 - 30C Dozowanie: 2 g / 10 l przy normalnych waru
Drożdże specjalnie wyselekcjonowane do fermentacji aromatycznych win czerwonych z wysoką produkcją estrów i kwasów tłuszczowych. Często używane do produkcji win typu Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Merlot. Cechuje je szybki start fermentacji. Zawiera substancje hamujące wzrost drożdży dzikich. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. cerevisiae Tolerancja na alkohol: do 15% Temperatura fermentacji: 12-35C Dozowanie: 2 - 3 g / 10l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok. 200 ml przegotowanej wody o t
Szczep specjalnie wyselekcjonowany do fermentacji mocnych win. Fermentują nawet w niskich temperaturach. Pozostawiają mało cukrów resztkowych. Polecane szczególnie do win typu Pinot Gris i Chardonnay. Idealne do wtórnej fermentacji win musujących. Zawiera substancje hamujące wzrost drożdży dzikich. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. bayanus Tolerancja na alkohol: do 16% Temperatura fermentacji: 10-30C Dozowanie: 2 g / 10l gdy temperatura fermentacji > 15C, 3 g / 10l gdy temperatura fermentacji < 15C
Drożdże przeznaczone specjalnie do produkcji win bardzo aromatycznych. Produkują dużo estrów i innych substancji aromatycznych. Idealny do fermentacji win gronowych i owocowych z dużą ilością kwasu jabłkowego. Szczep: Saccharomyces Cerevisiae var. Cerevisiae. Tolerancja na alkohol: do 15% Temperatura fermentacji: 10-30C Dozowanie: 2 - 3 g / 10l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok. 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Drożdże powinny być przechowywane w lodówce.
DATA PRZYDATNOŚCI: 01.03.2013 - drożdże przechowywane w idealnych warunkach w lodówce. Szczep drożdży idealnie nadający się do fermentacji w niskiej temperaturze. Może fermentować już w temperaturze około 8C! Wina fermentowane w temperaturze 13-17C mają owocowy charakter. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. bayanus Dozowanie: 2 g / 10l gdy temperatura fermentacji > 15C, 3 g / 10l gdy temperatura fermentacji < 15C Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok 200ml przegotowanej wody o temperaturze pokoj
DATA PRZYDATNOŚCI: 01.12.2012 - drożdże przechowywane w idealnych warunkach w lodówce. Drożdże te obniżają o 50% zawartość kwasu jabłkowego w winie. Zbyt duża zawartość kwasu jabłkowego to częsta wada wina, powoduje kwasny posmak wina. Drożdże te mają neutralny profil smakowo zapachowy, polepszają ekstrakcję barwników z owoców, są więc zalecane do win czerwonych. Tolerancja na alkohol: 14-15% Temperatura fermentacji: 20-30C Dozowanie: 2 - 3 g / 10 l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok 200 ml pr
Drożdże do produkcji win słodkich o wysokiej zawartości cukrów resztkowych, Odpowiednie zarówno do win gronowych jak i owocowych, białych i czerwonych. Niska produkcja aldehydu octowego. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. bayanus Tolerancja na alkohol: 12-14% Temperatura fermentacji: 15-20C Dozowanie: 2 - 3 g / 10 l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Drożdże powinny być przechowywane w lodówce.
Drożdże polecane do fermentacji białych win stołowych, uwydatniają naturalne aromaty owoców/winogron (wytwarzają mało ubocznych produktów fermentacji. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. cerevisiae Tolerancja na alkohol: 14% Temperatura fermentacji: 18-30C Dozowanie: 2 - 3 g / 10 l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Drożdże powinny być przechowywane w lodówce.
Knoty siarkowe są przeznaczone do odkażania beczek oraz pomieszczeń. Knoty podczas spalania nie kruszą się i nie kapią. Średnio spala się 1 / 4 do 1 / 2 knota przez 15 minut na beczkę o poj. 100 l w celu jej dezynfekcji.
Kwas mlekowy stosowany do obniżenia pH zacieru.
Płynny karuk inaczej zwany rybim klejem jest naturalnym, doskonałym środkiem klarującym do piwa, wina i soków. Odpowiedni do stosowania w niskich temperaturach. Wykorzystywany m.in. do klarowania piwa grodziskiego. Dozowanie 2-5ml/10l piwa/wina/soku.
Drożdże o wysokiej tolerancji na alkohol (do 17%) i dwutlenek siarki (25-30 mg wolnego S02/litr). Wytwarzają niewiele ubocznych produktów fermentacji. Szczególnie polecane do win musujących, ale także dla rozruszania fermentacji która utknęła. Szczep ten z powodzeniem może być używany do wtórnej fermentacji piwa, a także do fermentacji piw szampańskich. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. bayanus. Tolerancja na alkohol: do 17% Temperatura fermentacji: 15 - 30C Dozowanie: 2 g / 10 l przy normalnych waru
Drożdże specjalnie wyselekcjonowane do fermentacji aromatycznych win czerwonych z wysoką produkcją estrów i kwasów tłuszczowych. Często używane do produkcji win typu Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Merlot. Cechuje je szybki start fermentacji. Zawiera substancje hamujące wzrost drożdży dzikich. Szczep: Saccharomyces cerevisiae var. cerevisiae Tolerancja na alkohol: do 15% Temperatura fermentacji: 12-35C Dozowanie: 2 - 3 g / 10l Waga: 7 g Zalecamy rehydratację drożdży w ok. 200 ml przegotowanej wody o t