Specjalna mieszanka kultur lambikowych dająca piwa złożone, o ziemistym profilu i charakterystycznej wiśniowej kwasowości. Dojrzewanie do 18 miesięcy jest wymagane, aby osiągnąć pełny profil smakowo- zapachowy i aby piwo mogło nabrać odpowiedniego poziomu kwasowości. W skład mieszanki wchodzą belgijskie drożdże górnej fermentacji, szczep sherry, dwa szczepy Brettanomyces oraz kultury bakterii Lactobacillus i Pediococcus. Piwa fermentowane tą mieszanka są wyjątkowo wytrawne, ze względu na bardzo wysoki sto
Bardzo popularny szczep wykorzystywany przede wszystkim do fermentacji mocnych piw klasztornych - tripel, dubbel. Produkują dużą ilość estrów owocowych oraz fenoli. Polecane do piw o wysokim ekstrakcie początkowym. Zakres temperatur : 18-25 C Tolerancja alkoholu : 12% ABV Flokulacja: średnio-wysoka Odfermentowanie: 74-78% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Belgian Dubbel - Belgian Golden Strong Ale - Belgian Specialty Ale - Belgian Tripel - Bière de Garde Data produkcji: 07.2015
Drożdże polecane do produkcji belgijskich piw pszenicznych. Wytwarzają dużą ilość przyprawowych fenoli i nieco owocowych estrów. Zakres temperatur : 16-24 C Tolerancja alkoholu : 12% ABV Flokulacja: średnia do niskiej Odfermentowanie: 72-76% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Belgian Dubbel - Belgian Tripel - Spice, Herb, or Vegetable Beer - Witbier Data produkcji: 07.2015
Drożdże płynne znanej amerykańskiej firmy Wyeast. Drożdże górnej fermentacji, ale często pracujące w temperaturach pośrednich między dolną, a górną fermentacją. W dolnym zakresie temperatur produkują piwa o czystym charakterze podobne do lagerów. W górnym zakresie temperatur produkują nieco delikatnych owocowych aromatów. Zakres temperatur : 13-20 C Tolerancja alkoholu : 11% ABV Odfermentowanie: 73-77% Flokulacja: niska Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - American Wheat or Rye Beer - Berli
Drożdże płynne znanej amerykańskiej firmy Wyeast. Drożdże do piw pszenicznych silnie odfermentowujące, dające piwo wytrawne o dość niskim poziomie estrów. Zakres temperatur : 14-23 C Tolerancja alkoholu : 10% ABV Odfermentowanie: 74-78% Flokulacja: niska Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - American Wheat or Rye Beer - Cream Ale - Düsseldorf Altbier - Kölsch - Northern German Altbier Data produkcji: 12.2014
Drożdże górnej fermentacji o dość neutralnym profilu, dające piwa czyste o wytrawnej końcówce. Zakres temperatur : 18-22 C Tolerancja alkoholu : 10% ABV Flokulacja: średnio-wysoka Odfermentowanie: 73-75% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Blonde Ale - English Barleywine - Northern English Brown Ale - Robust Porter - Scottish Export 80/- - Scottish Heavy 70/- - Scottish Light 60/- Data produkcji: 12.2014
Drożdże płynne znanej amerykańskiej firmy Wyeast. Drożdże górnej fermentacji dające piwa klarowne o średnio słodowym i lekko owocowym profilu. Zakres temperatur : 18-24 C Tolerancja alkoholu : 10% ABV Odfermentowanie: 68-72% Flokulacja: średnio wysoka Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Blonde Ale - English IPA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) - Oatmeal Stout - Southern English Brown - Special/Best/Premium Bitter - Standard/Ordinary Bitter - Sweet Stout Data produkcji: 08.2
Szczep polecany do fermentacji piw klasztornych. Odporny na alkohol, dobrze radzący sobie z odfermentowaniem brzeczek o wysokim ekstrakcie początkowym. Daje piwo o złożonym profilu, zdecydowanie estrowym. Zakres temperatur : 20-24 C Tolerancja alkoholu : 9% ABV Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 73%-77% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Belgian Dark Strong Ale - Belgian Dubbel - Belgian Specialty Ale - Belgian Tripel - Christmas/Winter Specialty Spiced Beer - Witbier Data produkcji: 02
Szczep używany przede wszystkim do produkcji piw "szalonych, szatańskich, diabelskich" a'la Duvel, Lucifer, czyli bardzo mocnych, jasnych piw górnej fermentacji. Zakres temperatur : 18-27 C Tolerancja alkoholu : 12-13% ABV Flokulacja: niska Odfermentowanie: 74-78% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Belgian Blond Ale - Belgian Golden Strong Ale - Belgian Specialty Ale - Belgian Tripel - Bière de Garde - Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Data produkcji: 10.2014
Ten szczep nadaje piwu przyjemny słodowy zapach z lekką owocowością na drugim planie oraz głęboki, bogaty smak słodowy. Finisz słodowy, ale wytrawny. Rześkie i dobrze zbalansowane. Charakter chmielowy ujawnia się dopiero w końcówce. Zakres temperatur : 9-13 C Tolerancja alkoholu : 9% ABV Flokulacja: średnio-wysoka Odfermentowanie: 71%-75% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Bohemian Pilsner - Classic American Pilsner - Dortmunder Export - Lite American Lager Data produkcji: 12.2014
Klasyczny amerykański szczep dolnej fermentacji. Daje piwo o słodowym charakterze Zakres temperatur : 9-13 C Tolerancja alkoholu : 9% ABV Odfermentowanie: 71-75% Flokulacja: średnia Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Classic American Pilsner - Dark American Lager - German Pilsner (Pils) - Lite American Lager - Premium American Lager - Schwarzbier - Standard American Lager Data produkcji: 01.2015
Szczep używany przez wiele niemieckich browarów. Daje piwa bogate, pełne. Dobry wybór do fermentacji piw w stylu bock i doppelbock. Zalecana jest przerwa diacetylowa po zakończeniu fermentacji. Zakres temperatur : 8-14 C Tolerancja alkoholu : 9% ABV Odfermentowanie: 73%-77% Flokulacja: średnia do niskiej Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Classic Rauchbier - Doppelbock - Eisbock - Maibock/Helles Bock - Munich Dunkel - Oktoberfest/Märzen - Schwarzbier (Black Beer) - Traditional Bock Data
Szczep używany do produkcji Witbierów i Grand Cru. Drożdże te produkują znaczne ilości przyprawowych fenoli i owocowych estrów. Subtelny owocowy charakter i wytrawny, cierpki finish doskonale współgrają z aromatami skórki pomarańczowej i innych przypraw charakterystycznych dla białych piw pszenicznych. Zakres temperatur : 17-24 oC Tolerancja alkoholu : 12% ABV Flokulacja: niska Odfermentowanie: 72-76% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Witbier - Belgian Specialty Ale Data produkcji: 12.2
Bardzo dobrze flokujący szczep, czyli drożdże po skończonej fermentacji tworzą bardzo zbity osad na dnie fermentora przez co piwa fermentowane z użyciem tego szczepu wychodzą idealnie klarowne. Szczep ten wnosi do piwa sporo owocowych akcentów, tym więcej im wyższa jest temperatura fermentacji. Stopień odfermentowania jest dość niski dzięki czemu finisz jest raczej słodki. Zakres temperatur: 18-22 C Tolerancja alkoholu: 10% ABV Flokulacja: bardzo wysoka Odfermentowanie: 67%-71% Polecany zwłaszcza do nastę
Drożdże polecane do wszelkiego rodzaju piw brytyjskich, dają czysty, rześki aromat z nutką owocową i wytrawnym finiszem.Cechują się dość wysokim stopniem odfermentowania. Zakres temperatur: 15-22 C Tolerancja alkoholu: 10% ABV Flokulacja: Średnio niska Odfermentowanie: 73 - 77% Polecany zwłaszcza do następujących stylów piw: - Brown Porter - Dry Stout - English Barleywine - Foreign Extra Stout - Mild - Northern English Brown Ale - Old Ale - Robust Porter - Russian Imperial Stout Data produkcji: 12.2014