Wegetarianin.pl - Sklep ze zdrową żywnością oraz produktami bezglutenowymi

Wegetarianin.pl - W ofercie zdrowa żywność, orientalna, ekologiczna, bezglutenowa, niskobiałkowa, dla diabetyków, soki, syropy, oleje, przyprawy.

idź do sklepu
Olej z orzechów włoskich 250ml

Olej z orzechów włoskich 250ml

Olej z orzechów włoskich 250ml Olej z orz9echów włoskich otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem oraz subtelnym zapachem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek oraz deserów podawanych na zimno. Świetnie nadaje się również do polewania ryżu, budyniu, naleśników, racuchów, ciast drożdżowych czy keksów. Może wytrącić się naturalny osad. Może zawierać śladowe ilości oleju z orzechów lub oleju sezamowego. Stosować wyłącznie na zimno – nie podgrzewa

  • Cena: 36.00 zł
idź do sklepu
Bazylia 50 g

Bazylia 50 g

Bazylia suszona 50 g Zastosowanie: Ziele doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak. Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą, zaś zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojon

  • Cena: 1.27 zł
idź do sklepu
Chilli  100 g

Chilli 100 g

Chilli suszone 100 g W kuchni chili nie ma sobie równych, dopiero gdzieś w dalekim tle wyłania się pieprz, ustępujący jej siłą ostrości. Gulasz czy paprykarz to dla chili \"potrawy klasyczne\". Daniom z fasoli, soczewicy, drobiu nadaje właściwego charakteru, inaczej z nią smakuje także zupa z dodatkiem mięsa. Należy jednak pamiętać, aby nie wsypywać chili na gorący olej, bardzo łatwo karmelizuje i nadaje goryczy potrawie.    Wartość odżywcza produktu w 100g: Wartość energetyczna: 1337kJ / 318kc

  • Cena: 2.65 zł
idź do sklepu
Curry 100 g

Curry 100 g

Curry 100 g Curry jest mieszanką sproszkowanych przypraw, które od tysięcy lat kształtują smak potraw w Indiach, gdzie jest narodową przyprawą. Istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Obecnie jest to jedna z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Nazwą curry określa się także potrawy typu ragout z wieprzowiny, baraniny, drobiu i ryb przyrządzane z dodatkiem mieszan

  • Cena: 2.40 zł
idź do sklepu
Cynamon kora  50 g

Cynamon kora 50 g

Cynamon 50g Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Istnieje wiele gatunków cynamonu, dwie główne odmiany to Cinnamomum cassia (cynamon chiński) i Cinnamomum zeylanicum (cynamon cejloński) o mniejszej ilości kumaryny. Pochodzący ze Sri Lanki najlepszy cynamon rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo. Opis: Bukiet: słodki i pachnący Smak: ciepły i aromatyczny   Kraj pochodzenia: Indonezja Przygotowanie i przechowywanie cynamonu: Podobnie jak inne przyprawy w proszku, cyna

  • Cena: 3.54 zł
idź do sklepu
Cynamon mielony  100 g

Cynamon mielony 100 g

Cynamon mielony 100g Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Istnieje wiele gatunków cynamonu, dwie główne odmiany to Cinnamomum cassia (cynamon chiński) i Cinnamomum zeylanicum (cynamon cejloński) o mniejszej ilości kumaryny. Pochodzący ze Sri Lanki najlepszy cynamon rośnie wzdłuż pasa wybrzeża w pobliżu Kolombo. Opis: Bukiet: słodki i pachnący Smak: ciepły i aromatyczny   Kraj pochodzenia: Indonezja Przygotowanie i przechowywanie cynamonu: Podobnie jak inne przyprawy w pros

  • Cena: 3.54 zł
idź do sklepu
Cząber  50 g

Cząber 50 g

Cząber 50 g Cząber jest ziołem o tak wyraźnym i pikantnym smaku, że od czasów  Zastosowanie cząbru Wyrazista pikanteria cząbru dodaje przyjemny smaczny element do stosunkowo łagodnych potraw, bez przytłaczania ich. Klasyczne mieszanki, czy też tradycyjny bukiet przypraw do zapiekanek,  często będą zawierały cząber. Stanowi on także doskonałe uzupełnienie dań z jajek, czy to posiekany drobno i dodany do jajecznicy lub omletu, czy też użyty do dekoracji razem z pietruszką. Fasola, soczewica i groch, w p

  • Cena: 1.24 zł
idź do sklepu
Estragon  50 g

Estragon 50 g

Estragon 50g Obecnie estragon jest głównie uprawiany w Europie (Francja i Hiszpania). Odmiana uprawiana we Francji jest słodsza od rosyjskiej. Jednakże o ile rosyjski estragon można z łatwością wysiewać z nasion, to francuski musi być sadzony z korzenia. Jako przyprawy używa się świeżych, suszonych lub pokruszonych długich, wąskich liści tej wieloletniej rośliny. Jednakże suszony estragon nie ma już wspaniałego aromatu świeżej przyprawy. Przyprawa ma lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włosk

  • Cena: 1.68 zł
idź do sklepu
Gałka muszkatołowa mielona 50g

Gałka muszkatołowa mielona 50g

Gałka muszkatołowa mielona 50g Gałka muszkatołowa jest owocem dużego wiecznie zielonego drzewa – muszkatołowca korzennego, pochodzącego z Moluki (Wysp Korzennych). Obecnie uprawiany jest w zachodnich Indiach. Produkuje dwie przyprawy – gałkę muszkatołową i macis. Gałka muszkatołowa jest środkową częścią pestki owoca, a macis - osnówką pestki.  Zastosowanie kulinarne gałki muszkatołowej: Gałka muszkatołowa powiązana jest z potrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantny

  • Cena: 4.43 zł
idź do sklepu
Gorczyca

Gorczyca

Gorczyca jest jedną z najstarszych powszechnie stosowanych na świecie przypraw. Jest podstawowym składnikiem musztardy. Słowo „musztarda pochodzi od nazwy niesfermentowanego wina (must), z którym mieszano zmielone ziarenka gorczycy. Gorczyca biała(Brassica alba lub Brassica hirta) ma okrągłe i twarde nasiona koloru beżowego lub słomkowego. Jej cienka zewnętrzna warstwa jest usuwana przed sprzedażą. Dzięki swemu łagodnemu smakowi oraz właściwościom konserwującym, to właśnie ona stosowana jest jako składni

  • Cena: 11.50 zł
idź do sklepu
Goździki  50g

Goździki 50g

Goździki  50g Słowo "goździk" pochodzi od łacińskiego słowa "gwóźdź" – clavus (ang.cloves). Goździki są rodzime dla Północnej części indonezyjskich Wysp Korzennych. Uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, na Mauritiusie, Madagaskarze, w Indiach, Sri Lance, Zanzibarze i Pembie (wyspa u wybrzeża Tanzanii). Goździki są niedojrzałymi nieotwartymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa. Świeże mają kolor różowy, a suszone rdzawo-brązowy. Mające 12-16 mm długości, przypominają małe gwoździe, ze stożkowym t

  • Cena: 6.64 zł
idź do sklepu
Imbir mielony 100g

Imbir mielony 100g

Imbir mielony 100g Pochodzenie: Najwyższej jakości gatunek tej przyprawy pochodzi z plantacji na Jamajce. Otóż ta wieloletnia roślina osiąga wysokość 1 metra i tworzy grube, bulwiaste, palczasto rozgałęzione kłącza, z których wyrastają lancetowate liście, a pośród nich krótkie pędy zakończone żółtymi kwiatami przypominającymi kwiaty irysa. Jadalną cześć imbiru stanowią właśnie kłącza, możemy je kupić w takiej postaci w dużych supermarketach, a w najpopularniejszej postaci, czyli sproszkowany, znajdziemy

  • Cena: 3.19 zł
idź do sklepu
Jałowiec ziarno  50g

Jałowiec ziarno 50g

Jałowiec ziarno  50g Pochodzenie: Jałowiec jest typowo polską (słowiańską) przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Porasta obszary całej półkuli północnej, od arktycznej tundry do terenów tropikalnych, przy czym już od południowej Europy rośnie tylko w górach. Znany jest również w Afryce. Stamtąd pochodzi nawet najwyższy gatunek jałowca dorastający do 40 m wysokości, zaś najniższe formy tzw. płożące to krzewy rosnące tuż przy ziemi. Różnorodność jałowców dotyczy także ich barw

  • Cena: 2.48 zł
idź do sklepu
Kardamon mielony 50g

Kardamon mielony 50g

Kardamon mielony 50g Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum), jest rośliną z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są popularną przyprawą, jedną z najdroższych (drugą po szafranie), używaną w gospodarstwie domowym, jak również w przemyśle spożywczym, alkoholowym. Na Środkowym Wschodzie jest dodawany do kawy oraz innych dań i jego zastosowanie stanowi dla gości wielki zaszczyt. Stosowany jest też do produkcji kosmetyków. Nasiona kardamonu maja kamf

  • Cena: 10.18 zł
idź do sklepu
Kminek mielony 100g

Kminek mielony 100g

Kminek mielony 100g Pochodzenie: Kminek należy do rodziny baldaszkowatych (Apiaceae). Najprawdopodobniej nazwa rodzajowa tej grupy roślin wywodzi się ze starogreckich terminów kara lub kar, oznaczających baldach. Współcześnie znanych jest blisko 25 gatunków kminku, które spotyka się głównie w Europie, Ameryce Północnej i Afryce. Wśród nich najbardziej znane są m.in. kmin rzymski (kramny), kmin polny (zwyczajny), kmin karyjski, kmin egipski. Kminek jest rośliną dwuletnią. W roku siewu tworzy długi, walcow

  • Cena: 2.21 zł
idź do sklepu